Blog

El grafè ens canviarà la vida?

De tots és conegut el carboni pur, un material existent a la terra en abundància. Alhora és un dels components del grafit, un gran conductor de l’electricitat, i probablement sabreu que el carboni pur també es troba en el grafè.

La principal diferència entre el grafit i el grafè és que el primer necessita d’una estructura més complexe per a ser estable, i el grafè ja ho és en una disposició plana, amb el gruix mínim d’un àtom!

Les propietats del grafè són, entre d’altres, la seva flexibilitattransparènciaduresa (200 vegades superior a l’acer, quasi com el diamant) i una altíssima conductivitat tèrmica i elèctrica (molt més elevada que la dels metalls habitualment anomenats “conductors” com l’or, el coure, l’alumini, etc.).

Les bateries actuals tenen un temps llarg de recàrrega i un nombre de cicles de càrrega-descàrrega limitats que en predeterminen una limitada vida útil.

Els mòduls fotovoltaics actuals tenen una eficiència  que ronda entorn al 15-16% (potència obtinguda per unitat de superfície de captació). S’estan duent a terme investigacions per augmentar aquest ratio però les millores són minses: sovint s’utilitzen materials d’escassa presència o disponibilitat.

Amb el grafè i la seva alta conductivitat s’obre un nou món de possibilitats:

– Bateries ultraràpides: com si fossin supercapacitors, amb una altíssima capacitat per mantenir aquesta energia sense pèrdues.

– Mòduls fotovoltaics, probablement combinats amb d’altres materials, amb millores significatives en l’eficiència.

A l’actualitat aquesta fabricació està en fase de laboratori però ja estan aflorant empreses que ofereixen grafè com a matèria primera. De fet, la Unió Europea s’ha erigit en estandart de la seva investigació, però cap d’aquestes empreses pot concretar encara com serà el producte final.

Des de Cencat veiem amb entusiasme les aplicacions del futur del grafè per a crear mòduls fotovoltaics d’alta eficiència i noves bateries de llarga durada, o bé que el temps de recàrrega s’escurci. Seguirem atentament aquesta evolució, esperant que en breu sigui ja una realitat i contribueixi a una autèntica revolució en el món de les energies renovables.

Imágenes: http://www.solarsostenible.org y http://mundografeno.blogspot.com.es

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  VULL MÉS INFORMACIÓ

  Si està interessat en adquirir el nostre producte, deixi'ns les seves dades i ens posarem en contacte amb vostè.


  INFORMACIÓ SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

  1. Responsable de les dades: Consultoria Energetica Cataluña,SL. CIF: B-63.162.895
  2. Finalitat de les dades: Respondre sol·licituds del formulari.
  3. Legitimació: El teu consentiment exprés
  4. Destinatari: Base de dades allotjada en OVH (UE)
  5. Drets: Tens dret al accés, rectificació, supressió, limitació, potabilitat i oblit de les seves dades.

  Scroll to Top